Hur är det att jobba som yrkesmusiker? Blir man någonsin fullärd i sitt instrument? Och vad går igenom dirigentens huvud i den stund han lyfter handen och startar konserten? Det här är några av frågorna som jag fick möjlighet att ställa och få svar på under arbetet med en nyproducerad film om Gävle Symfoniorkester. Den bild som växte fram under intervjuerna med musikerna Finndis Kristinsdóttir, David Peterson och Josef Cabrales Alin samt chefsdirigenten Jamie Martín gjorde mig både imponerad och stolt. Tänk att vi faktiskt har den här typen av elitmusiker här, i lilla i Gävle. Och att jag som Gävlebo, nästan när som helst, kan gå dit och lyssna.

Vidéa Film har producerat filmen om denna fantastiska orkester och jag tycker att filmen är lika fin som dem. Kika på filmen och framför allt – besök Gävle Konserthus så fort du bara kan. Då och då bjuder orkestern på öppen repetition under lunchtid, perfekt i kombination med en bit mat på den egna restaurangen Gourmet Blå.

Arbetsgrupp
Filmproduktion: Vidéa
Intervjuer: Cecilia Klang

Gävle Symphony Orchestra from K on Vimeo.