Sommar, ledighet och inget vidare väder betyder tid för läsning. Visserligen är det alltid både tid och väder för läsning, om du frågar mig. Men visst är det lite extra lämpligt just nu? Och vad passar då bättre än några boktips? Här kommer mina fem favoriter just nu. Perfekta för hängmattor, bryggor, soffhörn och hammockar; lite gammalt, lite nytt och massor av bra.

”Lite död runt ögonen” av David Ärlemalm – En lysande debut som gör ont

När jag läste den här funderade jag flera gånger på att på att lägga ifrån mig boken. Det gjorde för ont att läsa.  Okej, det här låter kanske inte som världens mest säljande presentation av en bok, men det här är riktigt, riktigt bra. Debutanten David Ärlemalm har lyckats skriva en stark roman, på gränsen till kräkframkallande, som man inte kan sluta läsa (fast man ibland vill det). Man måste liksom bara få veta hur det går för den godhjärtade men struliga missbrukaren Arto och hans dotter Bodil. Det är nutid, Stockholm och allt känns extremt realistiskt, trots att den beskriver ett tufft liv, långt bortom fredagsmys och städade garderober. Jag är så imponerad av både språk och berättande i den här boken. Och av tempot som är rappt och lätt. Läs den, helt enkelt! Och fortsätt läsa, även om det gör ont ibland. Det är väl värt det.

”Att föda ett barn” av Kristina Sandberg – En vansinnigt bra trilogi

Det här är ingen nyhet. Den första boken i Kristina Sandbergs triologi kom redan 2011, men böckerna är fortfarande lika läsvärda. Vi får följa hemmafrun Maj och hennes liv, från sent 1930-tal och fram till idag. Det är med andra ord ett stycke svensk historia som berättas, men med en annan röst än den vi är vana vid. Och det är så välskrivet och intressant och så bra att adjektiven inte räcker till. I de tre romanerna, som startar med ”Att föda ett barn”, får du känna smaken av väl tillagad husmanskost, doften av ett välstädat 60-talshem och förstå varje decenniums normer och ideal. En bonus är dessutom att böckerna under våren 2020 skulle ha satts upp som pjäsen ”Maj” på Dramaten med Ellen Jelinek i huvudrollen. Av förklarliga skäl har pjäsen flyttats till hösten och det ger dig chansen att läsa först och titta sen. Kan pjäsen bli lika bra som böckerna? Jag tror och hoppas det.

”Jag vill ju vara fri – en bok om Lena Nyman” av Annika Persson – En vansinnigt bra biografi

Som Hasse och Tage-nörd har jag alltid haft ett gott öga till Lena Nyman. Efter att ha läst den här starka biografin har Lena Nyman blivit en favorit. I boken berättas om ett liv präglat av ätstörningar, tuffa villkor, skitsnack och en allmänt (gubb)äcklig bransch. Kanske var det allt det svåra som gjorde henne till en stark, förbannat rolig och på många sätt inspirerande kvinna. Läs en riktigt bra biografi om en fantastisk skådespelerska och ett hårt och ensamt liv i rampljuset.

”Priset på vatten i Finistère” av Bodil Malmsten – Omöjlig att tröttna på

Jag tröttnar aldrig på Bodil Malmsten och jag tröttnar aldrig på ”Priset på vatten i Finistère”. I den här romanen är Bodil som alltid exakt och träffande i varje ordval, som vanligt drabbande och omöjlig att värja sig mot. Det här är en bok man stannar till i, tänker på och återvänder till. Har du tur hittar du en mening i den som du bär med dig resten av livet. Det gjorde jag. Jag säger dock inte vilken.

”Calypso” av David Sedaris – Träffsäkert och fruktansvärt roligt

David Sedaris har de senaste åren blivit en av mina favoritförfattare. Alla hans böcker är tyvärr inte översätta till svenska, men behärskar du engelska hyfsat bra så är det en fröjd att läsa honom på originalspråk. Calypso är en av romanerna som finns på svenska. I den skriver Sedaris som vanligt skarpsynt och humoristiskt med kolsvart underton. Det är vardagliga iakttagelser som får en att gapskratta av både igenkänning och bedrövelse. Vad kan till exempel hända med psyket hos en människa som får en stegräknare på handleden? Och varför inte mata en sköldpadda med en bit av sin bortopererade tumör? Läs och få alla svaren. Det här är genialiskt.

Hoppas att du hittar något som du gillar! Jag önskar dig god läsning och en riktigt härlig sommar!